Slávnostné vyhlásenie výsledkov CE·ZA·AR 2015 je tu

Úrad SKA14.09.2015CE.ZA.ARPridať komentár
Slávnostné vyhlásenie výsledkov CE·ZA·AR 2015 je tu

Ako iste viete, už viac ako desaťročie sa stretávame s ocenením významných architektonických diel CE·ZA·AR, ktoré prispelo k rozvoju a zvýšeniu povedomia o slovenskej architektúre. Diel, ktoré sa svojou inakosťou pohrali s chuťovými pohárikmi odbornej i laickej verejnosti. Prestížne ocenenie vstúpilo do svojho už 14. ročníka. Víťazi ceny v jednotlivých kategóriách budú vyhlásení na slávnostnom galavečeri 7. októbra 2015v Starej Tržnici, ktorý môžete sledovať v priamom prenose na Dvojke o 20:05 hod. Záštitu nad prestížnou architektonickou súťažou CE·ZA·AR 2015 prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, primátor mesta Bratislavy Ivo Nesrovnal a Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. To najlepšie zo slovenskej architektonickej scény za rok 2015 si môžete pozrieť na www.ce-za-ar.sk.

Winston Churchill povedal: „My formujeme domy a oni spätne formujú nás“ a platí to dodnes. To, čo do architektúry vložíme, sa nám vráti vo forme fungujúcich vzťahov, dopravy, nekolízneho života napríklad v meste, na detských ihriskách či v parkoch.

„Pozitívum prihlásených diel vidím predovšetkým v tom, že prakticky všetky preferujú kvalitu priestorov a funkciu objektov vo vzťahu k človeku, ako ich budúceho užívateľa. Definujú architektúru viac-menej ako neutrálny rámec pre život, nie ako predmet vzbudzujúci pozornosť či obdiv,“ hovorí Antonín Novák a rakúska architektka, predsedkyňa poroty Marlies Breuss, dodáva: „Architekti majú obrovskú zodpovednosť voči verejnosti, urbanistickému i sociálnemu priestoru. Je dôležité chápať všetky elementy tvorby kvalitného priestoru, hlavne ich vzájomné vzťahy a väzby. Aplikovať ich. Architekt totiž nie je len poskytovateľ služieb!“

„Určite dvojciferné číslo z prihlásených stavieb môže byť ihneď publikované v popredných európskych architektonických médiách. A platí to aj pre viacero neocenených a nenominovaných diel. Kritériá súťaže majú však limity v počtoch, nedá sa oceniť všetko a výber je subjektovo-objektovým vzťahom. Mnoho diel - aj tých nenominovaných - je veľmi zaujímavých. Treba prísť na výstavu, naštudovať si ich, alebo, ešte lepšie, osobne ich navštíviť. Kvality riešení nie sú iba vo zvládnutí architektonickej formy, ale skutočne v celom širokom spektre architektonických, funkčných a sociálnych kritérií“,  hovorí člen medzinárodnej poroty, slovenský architekt Štefan Moravčík.

Aj tento rok organizátori pripravili Cenu verejnosti. Pozrite si diela nominované medzinárodnou porotou na CE·ZA·AR 2015a dajte im svoj hlas na tejto stránke.

CE·ZA·AR 2015